do piernik, cukier puder i sodę oczyszczoną, wlać podrumieniony w rondelku miód, wbić 2 jajka, zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką, pozostawić n 3-4 godziny, ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm, z części ciasta wyciąć foremką ciasteczka-choinki, z pozostałego aniołki, jeśli ciastka maj być wieszane n choince przed pieczeniem trzeb przewlec nitki, ciastka ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką wody, wstawić do temp. 190oC, piec 15-20 minut, ostudzić, ozdobić lukrem i perełkami.<br>Chałka makowo-daktylowa<br>Składniki:<br><gap><br>Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zmieszać