zarówno piwoszy, jak i amatorów wina.<br>Żadna z tych szynek nie jest gotowana, chyba że stanowi dodatek do dania na gorąco.<br>Chociaż w Polsce można już dzisiaj kupić wiele specjałów z innych krajów, to zapewne na naszych wielkanocnych stołach znajdzie się rodzima szynka "z tłuszczykiem", wędzona, gotowana, soczysta, naturalnie z chrzanem. Taka przecież kojarzy się najmocniej z tradycyjnym święconym.<br><au>Halina Mamok</au><br>Konsultacja: dr Marek Panasik, Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie</div><br><br><br><div><tit>Kącik konesera</tit><br><tit>PRZEPISY Z SZYNKĄ</tit><br><br><tit1>Pieczona w skorupce miodowej</tit1><br>2 kg mięsa z szynki wieprzowej, 2 szklanki startego chleba razowego, 3-4 łyżki miodu, 12 goździków, 2 łyżeczki zmielonych