Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
korzeni mniszka, kawę zbożową oraz herbaty ziołowe. Od czasu do czasu zaleca się picie wody mineralnej, herbaty zielonej i herbaty trzyletniej. Natomiast tylko okazjonalnie dopuszcza się do spożycia napoje alkoholowe, oranżady, czekoladę, coca-colę i kawę. Nie powinno się jednak pić herbaty barwionej. Chodzi o herbatę sztucznie barwioną. Dla uzyskania ciekawego koloru i aromatu często stosuje się w produkcji herbat środki chemiczne. W upalne lato dopuszcza się również picie soków owocowych.
Ponadto należy zaznaczyć, że zgodnie z zasadą równowagi powinno się mało pić. Wynika to stąd, że woda zawarta w potrawach makrobiotycznych, przede wszystkim w gotowanych kaszach i nasionach roślin strączkowych
korzeni mniszka, kawę zbożową oraz herbaty ziołowe. Od czasu do czasu zaleca się picie wody mineralnej, herbaty zielonej i herbaty trzyletniej. Natomiast tylko okazjonalnie dopuszcza się do spożycia napoje alkoholowe, oranżady, czekoladę, coca-colę i kawę. Nie powinno się jednak pić herbaty barwionej. Chodzi o herbatę sztucznie barwioną. Dla uzyskania ciekawego koloru i aromatu często stosuje się w produkcji herbat środki chemiczne. W upalne lato dopuszcza się również picie soków owocowych.<br>Ponadto należy zaznaczyć, że zgodnie z zasadą równowagi powinno się mało pić. Wynika to stąd, że woda zawarta w potrawach makrobiotycznych, przede wszystkim w gotowanych kaszach i nasionach roślin strączkowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego