Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
wyrabia się je ze szczepów Palomino i Pedro Jimenez, które najlepiej owocują w słonecznej Andaluzji. Gorące słońce jest tu ważniejsze niż przy innych winach, gdyż przed poddaniem winogron fermentacji podsusza się je przez dwadzieścia cztery godziny (soleo), doprowadzając do utraty 15 procent wilgotności.
Winifikacja to proces dość długi i wymagający cierpliwej pracy wedle tradycyjnych reguł, które są tu zaskakująco skomplikowane. Moszcz rozlany do pięćsetlitrowych beczek, ale nie do pełnej pojemności, "buzuje" w nich przez całą zimę; przelewany kilkakrotnie, przemieniając się w wino, zostaje wzmocniony alkoholem, który pełni także rolę katalizatora w reakcjach cukrów, drożdży i kwasów. Następuje ciekawy etap geometryzacji działania
wyrabia się je ze szczepów Palomino i Pedro Jimenez, które najlepiej owocują w słonecznej Andaluzji. Gorące słońce jest tu ważniejsze niż przy innych winach, gdyż przed poddaniem winogron fermentacji podsusza się je przez dwadzieścia cztery godziny (soleo), doprowadzając do utraty 15 procent wilgotności. <br>Winifikacja to proces dość długi i wymagający cierpliwej pracy wedle tradycyjnych reguł, które są tu zaskakująco skomplikowane. Moszcz rozlany do pięćsetlitrowych beczek, ale nie do pełnej pojemności, "buzuje" w nich przez całą zimę; przelewany kilkakrotnie, przemieniając się w wino, zostaje wzmocniony alkoholem, który pełni także rolę katalizatora w reakcjach cukrów, drożdży i kwasów. Następuje ciekawy etap geometryzacji działania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego