Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Młody Technik
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1971
przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania na niej naczynia, zapamiętywania jego tary i dopiero później dodawania ważonego produktu, przy czym łatwo się pomylić. Wszyscy lubimy jeść znakomite specjały przyrządzane przez mamy i ciocie, nierzadko koleżanki, a i sami mężczyźni, wzorem francuskiego mecenasa sztuki, kardynała Richelieu, specjalizują się niekiedy w trudnej sztuce gotowania. Dlatego też warto by pomyśleć o skonstruowaniu specjalnej wagi, zdatnej do używania przy wszelkiego rodzaju zabiegach kulinarnych.
Waga taka winna odznaczać się ważną cechą: mianowicie łatwością obsługi. Powinna wskazywać rzeczywistą ilość
przez siebie potraw wymaganiom znakomitej kuchni polskiej. Ale to odważanie jest w praktyce ogromnie kłopotliwe. Nawet przy użyciu wagi uchylnej oznacza ono konieczność stawiania na niej naczynia, zapamiętywania jego tary i dopiero później dodawania ważonego produktu, przy czym łatwo się pomylić. Wszyscy lubimy jeść znakomite specjały przyrządzane przez mamy i ciocie, nierzadko koleżanki, a i sami mężczyźni, wzorem francuskiego mecenasa sztuki, kardynała Richelieu, specjalizują się niekiedy w trudnej sztuce gotowania. Dlatego też warto by pomyśleć o skonstruowaniu specjalnej wagi, zdatnej do używania przy wszelkiego rodzaju zabiegach kulinarnych.<br>Waga taka winna odznaczać się ważną cechą: mianowicie łatwością obsługi. Powinna wskazywać rzeczywistą ilość
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego