Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
z piekarnika i posypać pozostałym serem. Podawać z białym pieczywem. (2-4 porcje)

Kalafior w cieście

1-2 kalafiory (1,2 kg), cukier, sól; do smażenia: 2 szklanki oleju; do przybrania: natka pietruszki, plasterki cytryny

CIASTO

1 szklanka mąki pszennej, sól, pieprz
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozgrzać i połączyć z bitą śmietaną. Dodać 1 łyżkę skórki pomarańczowej i jagody (2 łyżki jagód zostawić do przybrania). Dno i boki tortownicy wyłożyć bezami, środek wypełnić kremem jagodowym. Przybrać jagodami i skórką pomarańczową.
Przed podaniem wstawić na 2 godz. do lodówki
z piekarnika i posypać pozostałym serem. Podawać z białym pieczywem. (2-4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;Kalafior w cieście&lt;/&gt;<br><br>1-2 kalafiory (1,2 kg), cukier, sól; do smażenia: 2 szklanki oleju; do przybrania: natka pietruszki, plasterki cytryny<br><br>&lt;tit&gt;CIASTO&lt;/&gt;<br><br>1 szklanka mąki pszennej, sól, pieprz<br>Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozgrzać i połączyć z bitą śmietaną. Dodać 1 łyżkę skórki pomarańczowej i jagody (2 łyżki jagód zostawić do przybrania). Dno i boki tortownicy wyłożyć bezami, środek wypełnić kremem jagodowym. Przybrać jagodami i skórką pomarańczową.<br>Przed podaniem wstawić na 2 godz. do lodówki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego