Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
ale bez kapusty). Jeszcze dwa, trzy listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę pieprzu dla wyostrzenia smaku. Teraz możesz odsapnąć - około półtorej godziny. Mistrzowie świata w przyrządzaniu golonki - Ślązacy - twierdzą, że należy gotować ją tyle minut, ile waży. Ale tu jest mały haczyk - pamiętaj: interesuje cię ciężar wyrażony w dekagramach, a nie w kilogramach. Jeśli waga wskaże 1,24 kg, to znaczy, że mięso musisz gotować 124 minuty. Uwaga: jeśli masz do czynienia z większą liczbą golonek, to nie sumujesz ich ciężaru, tylko dostosowujesz czas gotowania do wagi tej najcięższej. Teraz moment kulminacyjny. Kumple wznoszą już toast "na trzecią nóżkę
ale bez kapusty). Jeszcze dwa, trzy listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i szczyptę pieprzu dla wyostrzenia smaku. Teraz możesz odsapnąć - około półtorej godziny. Mistrzowie świata w przyrządzaniu golonki - Ślązacy - twierdzą, że należy gotować ją tyle minut, ile waży. Ale tu jest mały haczyk - pamiętaj: interesuje cię ciężar wyrażony w dekagramach, a nie w kilogramach. Jeśli waga wskaże 1,24 kg, to znaczy, że mięso musisz gotować 124 minuty. Uwaga: jeśli masz do czynienia z większą liczbą golonek, to nie sumujesz ich ciężaru, tylko dostosowujesz czas gotowania do wagi tej najcięższej. Teraz moment kulminacyjny. Kumple wznoszą już toast "na trzecią nóżkę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego