połowę. Pieczarki podzielić na pół. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kwadraciki, oliwki wzdłuż na pół.<br>Na szpadki nadziewać zrolowane śledzie i pozostałe składniki. Olej połączyć z sokiem z cytryny i słodka papryką. Sosem polać szaszłyczki. Odstawić na godzinę do lodówki.<br>Galantynka z dorsza<br><gap> <br>1 kg filetów z dorsza, porcja włoszczyzny, cebula, sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy, kilka listków koperku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki żelatyny, cytryna, sok z cytryny<br>Filet umyć, pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki. Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić. Zalać 3 szklankami wody, osolić, dodać po kilka ziaren pieprzu i