Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
spożywczego powinny być wprowadzone pewne ograniczenia sanitarne, a niekiedy również i inne. W omawianym przypadku poza ścisłą kontrolą jakości mikrobiologicznej i potrzebą dezynfekcji może zachodzić jeszcze potrzeba dodatkowego uzdatniania tych ścieków pod kątem usuwania twardości węglanowej i zawiesin.
Sprawą trudną jest kumulacja zasolenia, które przy każdym cyklu może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Dlatego stopień wykorzystania własnych ścieków powinien być zindywidualizowany i w zasadzie nie powinien przekraczać 50% udziału wody świeżej.
Możliwe są dwa warianty wykorzystania oczyszczonych ścieków: I bezpośredni, w czasie tej samej kampanii, II pośredni, po przetrzymaniu ścieków przez pełny sezon w zbiornikach akumulacyjnych i wykorzystanie w następnej kampanii.
Szczególnie zalecane
spożywczego powinny być wprowadzone pewne ograniczenia sanitarne, a niekiedy również i inne. W omawianym przypadku poza ścisłą kontrolą jakości mikrobiologicznej i potrzebą dezynfekcji może zachodzić jeszcze potrzeba dodatkowego uzdatniania tych ścieków pod kątem usuwania twardości węglanowej i zawiesin.<br>Sprawą trudną jest kumulacja zasolenia, które przy każdym cyklu może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Dlatego stopień wykorzystania własnych ścieków powinien być zindywidualizowany i w zasadzie nie powinien przekraczać 50% udziału wody świeżej.<br>Możliwe są dwa warianty wykorzystania oczyszczonych ścieków: I bezpośredni, w czasie tej samej kampanii, II pośredni, po przetrzymaniu ścieków przez pełny sezon w zbiornikach akumulacyjnych i wykorzystanie w następnej kampanii.<br>Szczególnie zalecane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego