Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
swego imiennika pomknąć w bezkresne stepy.

TATAR CLASSIC
500 g polędwicy końskiej
lub wołowej,
duża cebula,
4 żółtka,
3-4 łyżki stołowe oliwy,
1-2 łyżki stołowe musztardy,
sól, pieprz mielony, korniszony do dekoracji.
Mięso tłuczemy. Ostrym nożem skrobiemy tak, by uzyskać cienkie i drobne włókna (jeśli nie masz cierpliwości, dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.) Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę. Wymieszaj starannie z mięsem, dodaj oliwę (najlepiej z oliwek) i musztardę. Wyrób na jednolitą masę, dosol i dopieprz do smaku. Uformuj cztery porcje z wgłębieniami, w które wlej surowe żółtka (jajka przed rozbiciem polej wrzątkiem!). Dookoła obsyp drobniutko posiekanymi
swego imiennika pomknąć w bezkresne stepy.<br><br>TATAR CLASSIC<br>500 g polędwicy końskiej<br>lub wołowej,<br>duża cebula,<br>4 żółtka,<br>3-4 łyżki stołowe oliwy,<br>1-2 łyżki stołowe musztardy,<br>sól, pieprz mielony, korniszony do dekoracji.<br>Mięso tłuczemy. Ostrym nożem skrobiemy tak, by uzyskać cienkie i drobne włókna (jeśli nie masz cierpliwości, dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.) Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę. Wymieszaj starannie z mięsem, dodaj oliwę (najlepiej z oliwek) i musztardę. Wyrób na jednolitą masę, dosol i dopieprz do smaku. Uformuj cztery porcje z wgłębieniami, w które wlej surowe żółtka (jajka przed rozbiciem polej wrzątkiem!). Dookoła obsyp drobniutko posiekanymi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego