Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
suchych nasion strączkowych.
III grupa: warzywa - dbajmy, aby były spożywane w szerokim asortymencie, gdyż są cennym źródłem witamin, soli mineralnych i innych składników. Spożywamy je w ilości stanowiącej 25-35% całodziennego pożywienia. Jeżeli spożywamy mało warzyw podczas śniadania i kolacji, wtedy powinny stanowić 50% obiadu.
IV grupa: owoce, orzechy, nasiona dyni, słonecznika i lnu. Powinny one stanowić od 5-10% pożywienia. Wzbogacają nasz pokarm głównie w witaminy i sole mineralne, a orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.
V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego
suchych nasion strączkowych.<br>III grupa: warzywa - dbajmy, aby były spożywane w szerokim asortymencie, gdyż są cennym źródłem witamin, soli mineralnych i innych składników. Spożywamy je w ilości stanowiącej 25-35% całodziennego pożywienia. Jeżeli spożywamy mało warzyw podczas śniadania i kolacji, wtedy powinny stanowić 50% obiadu.<br>IV grupa: owoce, orzechy, nasiona dyni, słonecznika i lnu. Powinny one stanowić od 5-10% pożywienia. Wzbogacają nasz pokarm głównie w witaminy i sole mineralne, a orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.<br>V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego