Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
podstawowe przemiany związków azotu nie obejmują reakcji często decydujących o wrażeniach węchowych. Biodegradacji białek i aminokwasów towarzyszy bardzo nieprzyjemny zapach powstających amin, takich jak trimetyloamina (zapach rybi), diaminy: putrescyna i kadaweryna (jady trupie C4 i C5), związki heterocykliczne: indol i skatol (zapach kału) i inne. Niektóre z nich odgrywają w ekosystemach ważną rolę substancji sygnałowych (feromony, czynniki rozpoznania grupowego i ostrzegawcze itp.).
10.2.2. Związki siarki
Ogólna zawartość siarki w roślinach, wyrażona w procentach suchej masy, waha się od 0,06% (żyto, słoma) do 0,8% (kapusta). Są to ilości około dziesięciokrotnie mniejsze od ilości azotu. Mimo to zapach lotnych
podstawowe przemiany związków azotu nie obejmują reakcji często decydujących o wrażeniach węchowych. Biodegradacji białek i aminokwasów towarzyszy bardzo nieprzyjemny zapach powstających amin, takich jak trimetyloamina (zapach rybi), diaminy: putrescyna i kadaweryna (jady trupie C4 i C5), związki heterocykliczne: indol i skatol (zapach kału) i inne. Niektóre z nich odgrywają w ekosystemach ważną rolę substancji sygnałowych (feromony, czynniki rozpoznania grupowego i ostrzegawcze itp.).<br>&lt;tit&gt;10.2.2. Związki siarki&lt;/&gt;<br>Ogólna zawartość siarki w roślinach, wyrażona w procentach suchej masy, waha się od 0,06% (żyto, słoma) do 0,8% (kapusta). Są to ilości około dziesięciokrotnie mniejsze od ilości azotu. Mimo to zapach lotnych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego