łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 5 dag startego sera typu <orig>roquefort</> np. rokpol, dobrze dojrzałego, bułka tarta, sól<br>Bulwę <orig>fenkułu</>, po obcięciu łodygi, obgotować 5 min w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim połówki <orig>fenkułu</>.<br>Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.<br><orig>Fenkuł</> zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.<br>Podawać z bułką i białym winem.<br><br><tit>Papryka</><br><br>Znalazła się