Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
coraz odważniej sugerują, że nadszedł czas przygotowywania jedzenia z insektów. I nie chodzi bynajmniej ani o deficyt żywności na świecie, ani o rady dla miłośników survivalu. Naukowcy dowiedli, że niektóre gatunki insektów są pełnowartościowym pokarmem dla ludzkiego organizmu, bogatszym w składniki niż mięso krów czy świń. Weźmy na przykład 100 g wołka zbożowego albo żuczka mącznego. W takiej porcji - bardzo energetycznej, bo zawierającej aż 121 kilokalorii - znajduje się 12,9 g protein, 5,5 g tłuszczu, 5,1 g węglowodanów, 75,8 mg wapnia, 185,3 mg fosforu, 9,5 mg żelaza, 0,36 mg tiaminy, 1,09 mg ryboflawiny i
coraz odważniej sugerują, że nadszedł czas przygotowywania jedzenia z insektów. I nie chodzi bynajmniej ani o deficyt żywności na świecie, ani o rady dla miłośników survivalu. Naukowcy dowiedli, że niektóre gatunki insektów są pełnowartościowym pokarmem dla ludzkiego organizmu, bogatszym w składniki niż mięso krów czy świń. Weźmy na przykład 100 g wołka zbożowego albo żuczka mącznego. W takiej porcji - bardzo energetycznej, bo zawierającej aż 121 kilokalorii - znajduje się 12,9 g protein, 5,5 g tłuszczu, 5,1 g węglowodanów, 75,8 mg wapnia, 185,3 mg fosforu, 9,5 mg żelaza, 0,36 mg tiaminy, 1,09 mg ryboflawiny i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego