Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
wszystkie pokarmy na yin (węglowodany, owoce, jarzyny) i yang (mięso, jaja) oraz diety mieszane, zalecając zachowanie równowagi pomiędzy tymi rodzajami pożywienia, aby utrzymać organizm człowieka w harmonii.
Najistotniejszą cechą makrobiotyki, także tej współczesnej, jest przekonanie o nierozerwalnym związku istniejącym pomiędzy moralną a fizyczną kondycją człowieka.
Obecnie makrobiotyka jest traktowana jako gałąź wiedzy o człowieku, która wszechstronnie zajmuje się zagadnieniem długowieczności, możliwościami i uwarunkowaniami przedłużenia życia. Zagadnienie to dotyczy zarówno osób starszych, jak i ludzi młodych, którzy chcą aktywnie przeżyć wszystkie swoje lata.
W założeniach makrobiotyki nie chodzi wyłącznie o to, aby żyć długo, ale aby możliwie najdłuższy okres życia był równie
wszystkie pokarmy na yin (węglowodany, owoce, jarzyny) i yang (mięso, jaja) oraz diety mieszane, zalecając zachowanie równowagi pomiędzy tymi rodzajami pożywienia, aby utrzymać organizm człowieka w harmonii.<br>Najistotniejszą cechą makrobiotyki, także tej współczesnej, jest przekonanie o nierozerwalnym związku istniejącym pomiędzy moralną a fizyczną kondycją człowieka. <br>Obecnie makrobiotyka jest traktowana jako gałąź wiedzy o człowieku, która wszechstronnie zajmuje się zagadnieniem długowieczności, możliwościami i uwarunkowaniami przedłużenia życia. Zagadnienie to dotyczy zarówno osób starszych, jak i ludzi młodych, którzy chcą aktywnie przeżyć wszystkie swoje lata.<br>W założeniach makrobiotyki nie chodzi wyłącznie o to, aby żyć długo, ale aby możliwie najdłuższy okres życia był równie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego