Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
makrobiotyczne. Na początku należy zrezygnować z produktów żywnościowych wytwarzanych przemysłowo, które pod względem odżywczym są mało wartościowe, zatruwają organizm i szkodzą naszemu zdrowiu. Należą do nich:
1. Cukier oraz produkty zawierające cukier:
a) wszelkiego rodzaju słodycze i ciasta,
b) desery (budynie, kisiele, galaretki, kremy i inne),
c) napoje słodzone i gazowane oraz soki produkowane przemysłowo.
Trzeba przy tym pamiętać, że produkty te są szkodliwe również z uwagi na zawarte w nich dodatki zapachowe, koloryzujące i konserwujące. Na miejsce cukru należy stopniowo wprowadzać niewielkie ilości miodu, wywar z korzenia lukrecji oraz suszone owoce.
2. Oczyszczone produkty zbożowe, do których należy biały ryż
makrobiotyczne. Na początku należy zrezygnować z produktów żywnościowych wytwarzanych przemysłowo, które pod względem odżywczym są mało wartościowe, zatruwają organizm i szkodzą naszemu zdrowiu. Należą do nich:<br>1. Cukier oraz produkty zawierające cukier:<br>a) wszelkiego rodzaju słodycze i ciasta,<br>b) desery (budynie, kisiele, galaretki, kremy i inne),<br>c) napoje słodzone i gazowane oraz soki produkowane przemysłowo.<br>Trzeba przy tym pamiętać, że produkty te są szkodliwe również z uwagi na zawarte w nich dodatki zapachowe, koloryzujące i konserwujące. Na miejsce cukru należy stopniowo wprowadzać niewielkie ilości miodu, wywar z korzenia lukrecji oraz suszone owoce.<br>2. Oczyszczone produkty zbożowe, do których należy biały ryż
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego