Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
wołowiny, ketchupu i pomidora. Bułkę upieczono z ulepszonej pszenicy. Ser powstał ze zmodyfikowanej soi (amatorami produktów sojowych są przede wszystkim wegetarianie), a ketchup z poprawionych, zawsze świeżych pomidorów. Co ciekawe, na polskim rynku teoretycznie nie ma żywności transgenicznej. Nasze placówki naukowe są dopiero na etapie badań. W laboratoriach rosną zmienione genetycznie ogórki, kukurydza, tytoń, rzepak. Przykład barów fast food pokazuje jednak, że prawdopodobnie jemy takie produkty, bynajmniej nie pochodzące z naszych pól. Z zagranicy sprowadza się przecież wiele surowców, które są u nas dopuszczone do sprzedaży (np. soję ze Stanów Zjednoczonych, a na amerykańskim rynku ok. 40% soi pochodzi z odmian
wołowiny, ketchupu i pomidora. Bułkę upieczono z ulepszonej pszenicy. Ser powstał ze zmodyfikowanej soi (amatorami produktów sojowych są przede wszystkim wegetarianie), a ketchup z poprawionych, zawsze świeżych pomidorów. Co ciekawe, na polskim rynku teoretycznie nie ma żywności transgenicznej. Nasze placówki naukowe są dopiero na etapie badań. W laboratoriach rosną zmienione genetycznie ogórki, kukurydza, tytoń, rzepak. Przykład barów fast food pokazuje jednak, że prawdopodobnie jemy takie produkty, bynajmniej nie pochodzące z naszych pól. Z zagranicy sprowadza się przecież wiele surowców, które są u nas dopuszczone do sprzedaży (np. soję ze Stanów Zjednoczonych, a na amerykańskim rynku ok. 40% soi pochodzi z odmian
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego