płatkami migdałów.<br><gap><br>RYBY<br>RYBA PO GRECKU<br><gap><br>400 g filetów z dowolnej ryby,<br>0,5 szklanki maki, <br>0,5 szklanki oleju,<br>3 duże cebule,<br>natka pietruszki,<br>1 szklanka przecieru pomidorowego,<br>przyprawy do smaku: listek laurowy, sól, pieprz, goździki, cynamon, <br>szklanka bulionu, <br>szczypiorek<br>Do tej potrawy nadaje się każdy gatunek ryby, najlepiej gotowe filety świeże lub mrożone.<br>Opłucz je pod bieżąc wodą, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz pieprzem i solą, obtocz w mące i usmaż z obu stron na gorącym oleju.<br>Przygotuj marynatę. Obierz i dokładnie umyj marchewki i natkę pietruszki, obierz cebule. Pokrój warzywa w plasterki lub w cienkie słupki, możesz je