Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
tę ostatnią można zastąpić grochem albo bobem), oraz przypraw: czosnku, gałki muszkatołowej, imbiru, sproszkowanej papryki. Ciecierzyca nadaje gulaszowi smak orzechów i charakterystyczny aromat, niezależnie od tego, czy jest konserwowa (z puszki), czy w postaci wcześniej namoczonych ziaren. Zwykle potrawę gotuje się w jednym garnku: w górnej części kaszę, pod spodem gulasz mięsno-warzywny.
W Maroku kuskus podaje się na ogromnym talerzu. Z kaszy usypuje się piramidę, a na nią nakłada gulasz i polewa go częścią sosu. Resztę sosu wlewa się do osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za "nieczystą"), zręcznie formują
tę ostatnią można zastąpić grochem albo bobem), oraz przypraw: czosnku, gałki muszkatołowej, imbiru, sproszkowanej papryki. Ciecierzyca nadaje gulaszowi smak orzechów i charakterystyczny aromat, niezależnie od tego, czy jest konserwowa (z puszki), czy w postaci wcześniej namoczonych ziaren. Zwykle potrawę gotuje się w jednym garnku: w górnej części kaszę, pod spodem gulasz mięsno-warzywny.<br>W Maroku kuskus podaje się na ogromnym talerzu. Z kaszy usypuje się piramidę, a na nią nakłada gulasz i polewa go częścią sosu. Resztę sosu wlewa się do osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za "nieczystą"), zręcznie formują
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego