Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za "nieczystą"), zręcznie formują z kaszy kulki i wkładają je do ust. Gospodarz wybiera z góry kuskusu co smaczniejsze kąski i w dowód szacunku podaje gościowi prosto do ust. W innych krajach Maghrebu kasza, gulasz i sos podawane są oddzielnie.
Kuskus przyrządza się również z sosami owocowymi i na słodko - z cukrem, cynamonem oraz mlekiem. Na Sycylii i w Tunezji jada się go także z rybą.
Arabowie ze względów religijnych nie piją alkoholu, więc popijają kuskus mlekiem. Można jednak zastąpić go lekkim wytrawnym winem białym
osobnego naczynia. Biesiadnicy jedzą z jednej misy. Posługując się trzema palcami prawej ręki (lewa uważana jest za "nieczystą"), zręcznie formują z kaszy kulki i wkładają je do ust. Gospodarz wybiera z góry kuskusu co smaczniejsze kąski i w dowód szacunku podaje gościowi prosto do ust. W innych krajach Maghrebu kasza, gulasz i sos podawane są oddzielnie.<br>Kuskus przyrządza się również z sosami owocowymi i na słodko - z cukrem, cynamonem oraz mlekiem. Na Sycylii i w Tunezji jada się go także z rybą.<br>Arabowie ze względów religijnych nie piją alkoholu, więc popijają kuskus mlekiem. Można jednak zastąpić go lekkim wytrawnym winem białym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego