Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.
Imponująco wyglądają stoiska mięsne w halach targowych i supermarketach, gdzie na hakach wiszą dziesiątki okazałych szynek. Ci, którzy kupują całą szynkę, otrzymują w prezencie drewniane imadło ułatwiające jej krojenie. Cała szynka kosztuje od kilku do kilkudziesięciu tysięcy peset - jest to więc duży wydatek - ale wystarcza na długo, można ją przechowywać w domowych warunkach parę miesięcy.
Jamón serrano i iberico należą do najbardziej szlachetnego gatunku wędlin - surowych szynek dojrzewających, znanych od wieków w krajach śródziemnomorskich. O różnicy
dwie-trzy godziny, ale jego celebrowanie nie ma nic wspólnego ze sztywną etykietą. Nawet w eleganckiej restauracji nikogo nie razi sięganie po plasterek szynki ręką.<br>Imponująco wyglądają stoiska mięsne w halach targowych i supermarketach, gdzie na hakach wiszą dziesiątki okazałych szynek. Ci, którzy kupują całą szynkę, otrzymują w prezencie drewniane imadło ułatwiające jej krojenie. Cała szynka kosztuje od kilku do kilkudziesięciu tysięcy peset - jest to więc duży wydatek - ale wystarcza na długo, można ją przechowywać w domowych warunkach parę miesięcy.<br>Jamón serrano i iberico należą do najbardziej szlachetnego gatunku wędlin - surowych szynek dojrzewających, znanych od wieków w krajach śródziemnomorskich. O różnicy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego