smaczniejsza, gdy przyrządzimy ją na godzinę przed podaniem.<br>Pierogi z postnymi farsami<br>Obok zup, ryb, kapusty i potraw z makiem należą do tradycyjnych wigilijnych dań. Po odgrzaniu mogą być też doskonałą przekąska w pierwszy dzień świąt.<br>Ze słodką kapustą<br><gap><br>750 g słodkiej kapusty, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 2 jajka na twardo, sos sojowy, sól, pieprz<br>Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować, osolić i włożyć na dużą patelnię z polową rozgrzanego oleju. Smażyć, często mieszając. Dodać posiekane jajka, doprawić sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem.<br>Farsz nałożyć na przygotowane ciasto, zlepić pierogi. Gotować ok. 5 min. podawać polane olejem lub rozpuszczonym