Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
ZIEMNIACZANE

50 dag mąki pszennej, 4 ugotowane ziemniaki (35 dag), 20 dag margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 1/2 opakowania proszku do pieczenia (2,4 dag), szczypta soli; do przygotowania formy: po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej; do posmarowania ciasta: 1 jajko; do posypania: 2 łyżki cukru pudru
Przygotować ciasto: ziemniaki zemleć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz szczyptą soli i posiekać z margaryną. Dodać ziemniaki, jajko oraz żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na
ZIEMNIACZANE&lt;/&gt;<br><br>50 dag mąki pszennej, 4 ugotowane ziemniaki (35 dag), 20 dag margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 1/2 opakowania proszku do pieczenia (2,4 dag), szczypta soli; do przygotowania formy: po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej; do posmarowania ciasta: 1 jajko; do posypania: 2 łyżki cukru pudru<br>Przygotować ciasto: ziemniaki zemleć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz szczyptą soli i posiekać z margaryną. Dodać ziemniaki, jajko oraz żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz.<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego