Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
0,5 do 1 kg i szukajmy coraz nowszych jej odmian, a w ten sposób wzbogacimy nasze pożywienie nie tylko pod względem odżywczym, ale również smakowym.

O tendencjach jin albo jang decydują w warzywach takie cechy jak: wielkość, kolor, smak, kształt oraz warunki wzrostowe: w kierunkach nadziemnym i podziemnym.
Bardziej jang są warzywa mniejsze, o kolorach pomarańczowym (marchew) i żółtym (dynia), o smaku łagodnym oraz rosnące pod ziemią.
Duża rozmaitość warzyw sprawia, że bardzo dobrze nadają się do równoważenia posiłków.
Komponując posiłki, pamiętać należy, że w porównaniu do zbóż w warzywach przeważają tendencje jin, dlatego starajmy się dobierać odpowiednie warzywa do
0,5 do 1 kg i szukajmy coraz nowszych jej odmian, a w ten sposób wzbogacimy nasze pożywienie nie tylko pod względem odżywczym, ale również smakowym.<br>&lt;gap&gt;<br>O tendencjach jin albo jang decydują w warzywach takie cechy jak: wielkość, kolor, smak, kształt oraz warunki wzrostowe: w kierunkach nadziemnym i podziemnym.<br>Bardziej jang są warzywa mniejsze, o kolorach pomarańczowym (marchew) i żółtym (dynia), o smaku łagodnym oraz rosnące pod ziemią.<br>Duża rozmaitość warzyw sprawia, że bardzo dobrze nadają się do równoważenia posiłków.<br>Komponując posiłki, pamiętać należy, że w porównaniu do zbóż w warzywach przeważają tendencje jin, dlatego starajmy się dobierać odpowiednie warzywa do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego