Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne eksploracje po niektórych polskich restauracjach, przypominam sobie doznania zgoła odwrotne.
Jeśli mowa jest srebrem a milczenie złotem, to golonko świńskie jest ubogim krewnym giczy cielęcej. To szlachetne i wykwintne danie jest niestety rzadko serwowane w naszych restauracjach. Gotowane ze szczyptą bazylii na wywarze z jarzyn, z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i ziela oraz serwowane na chrzanowym liściu to genialne warme Vorspeise, jak mawia mój austriacki przyjaciel Josef. On też twierdzi, że ósmym grzechem głównym człowieka jest podawanie do cielęcej giczki musztardy zamiast chrzanu.
Cóż, rozmarzyłem się nieco, a powrót do rzeczywistości jest prawie zawsze bolesny
kiedy sięgnę pamięcią w swoje kulinarne eksploracje po niektórych polskich restauracjach, przypominam sobie doznania zgoła odwrotne.<br>Jeśli mowa jest srebrem a milczenie złotem, to golonko świńskie jest ubogim krewnym giczy cielęcej. To szlachetne i wykwintne danie jest niestety rzadko serwowane w naszych restauracjach. Gotowane ze szczyptą bazylii na wywarze z jarzyn, z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i ziela oraz serwowane na chrzanowym liściu to genialne &lt;foreign&gt;warme Vorspeise&lt;/&gt;, jak mawia mój austriacki przyjaciel Josef. On też twierdzi, że ósmym grzechem głównym człowieka jest podawanie do cielęcej &lt;orig&gt;giczki&lt;/&gt; musztardy zamiast chrzanu.<br>Cóż, rozmarzyłem się nieco, a powrót do rzeczywistości jest prawie zawsze bolesny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego