dag szczawiu świeżego lub słoik szczawiu konserwowego, cebula, 2 jajka na twardo, pietruszka, kawałek selera., 5 łyżek ryżu, łyżka oleju, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.<br>Przygotowanie:<br>* Cebule obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebule i podsmażyć na złoto. Pietruszkę oraz seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać do cebuli razem z ryżem.<br>* Smażyć 2-3 minuty. Zalać litrem wrzątku. Dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Gotować 15 minut.<br>* Opłukać, osączyć i posiekać szczaw. Rozdrobniony włożyć do gotującej się zupy.<br>* Zupę gotować jeszcze 5-10 minut. Na talerzach ozdobić polówkami jajka.<br>***<br>Składniki: 2