Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
natka powinna być używana wraz z łodygami.
Wszystkie przyprawy należy używać w takich ilościach, aby nie zmieniały smaku potraw, ale tylko go poprawiały.

Owoce

Zgodnie z zalecenie makrobiotyki owoce powinny zajmować miejsce deseru lub być używane jako przyprawy potraw, na przykład: jabłka, orzechy, śliwki suszone, cytryny. Owoce są pożywieniem bardziej jin niż zboża, a nawet bardziej jin niż warzywa, stąd makrobiotyka zaleca spożywać je w ilościach ograniczonych - powinny stanowić nie więcej niż 5-10% dziennego pożywienia. W praktyce oznacza to, że bez obawy zakłócenia równowagi możemy zjeść np. 1 jabłko dziennie. Nie należy jednak przyjmować tego zbyt rygorystycznie, może się bowiem
natka powinna być używana wraz z łodygami.<br>Wszystkie przyprawy należy używać w takich ilościach, aby nie zmieniały smaku potraw, ale tylko go poprawiały.<br><br>&lt;tit&gt;Owoce&lt;/&gt;<br>&lt;gap&gt;<br>Zgodnie z zalecenie makrobiotyki owoce powinny zajmować miejsce deseru lub być używane jako przyprawy potraw, na przykład: jabłka, orzechy, śliwki suszone, cytryny. Owoce są pożywieniem bardziej jin niż zboża, a nawet bardziej jin niż warzywa, stąd makrobiotyka zaleca spożywać je w ilościach ograniczonych - powinny stanowić nie więcej niż 5-10% dziennego pożywienia. W praktyce oznacza to, że bez obawy zakłócenia równowagi możemy zjeść np. 1 jabłko dziennie. Nie należy jednak przyjmować tego zbyt rygorystycznie, może się bowiem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego