Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
zawierają związki zwane purynami, które są szkodliwe dla organizmu i prowadzą do różnych stanów chorobowych (np. artretyzm, kamica moczanowa). Pamiętajmy, że w naszym organizmie puryny powstają również w wyniku przemiany nukleoprotein - białek zawartych w jądrach komórek. Stąd w żywieniu należy uwzględniać diety niskopurynowe, inaczej mówiąc - nie nadużywać kawy, herbaty i kakao.
9. Ostre przyprawy - pieprz, ocet, papryka - nie mają żadnych wartości odżywczych, natomiast mają właściwości drażniące błonę śluzową żołądka, co często prowadzi do stanów zapalnych. Makrobiotyka poleca ograniczone stosowanie ostrych przypraw warzywnych i ziołowych. Ponadto przyprawy używane w dużych ilościach zmieniają naturalny smak potraw.
Jak już zostało powiedziane, przechodzenie na odżywianie
zawierają związki zwane purynami, które są szkodliwe dla organizmu i prowadzą do różnych stanów chorobowych (np. artretyzm, kamica moczanowa). Pamiętajmy, że w naszym organizmie puryny powstają również w wyniku przemiany nukleoprotein - białek zawartych w jądrach komórek. Stąd w żywieniu należy uwzględniać diety niskopurynowe, inaczej mówiąc - nie nadużywać kawy, herbaty i kakao.<br>9. Ostre przyprawy - pieprz, ocet, papryka - nie mają żadnych wartości odżywczych, natomiast mają właściwości drażniące błonę śluzową żołądka, co często prowadzi do stanów zapalnych. Makrobiotyka poleca ograniczone stosowanie ostrych przypraw warzywnych i ziołowych. Ponadto przyprawy używane w dużych ilościach zmieniają naturalny smak potraw.<br>Jak już zostało powiedziane, przechodzenie na odżywianie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego