Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
się kobiety ze wsi, przywożąc na sprzedaż nabiał do miast. Rozwój sanatoriów i pensjonatów przed II wojna światowa przyczynił się do tego, że powstały foremki do porcjowania masła. Wyciskano za pomocą zdobionego ruchomego denka krążek masła "do jednorazowego użytku", o podobnej wadze, jak to się dzisiaj robi w samolotach czy kawiarniach.
Na Podhalu i Podbeskidziu przy zdobieniu oscypków z owczego sera posługiwano się formami złożonymi z dwóch części, którymi dekorowano uformowana w dłoniach bryłę sera. W zależności od wielkości stożka stosowano rożne obejmy. Ornamentowały one środek oscypka, tworząc pas rytmicznych karbów, złożonych z prostych elementów, równoległych do siebie bądź przecinających się
się kobiety ze wsi, przywożąc na sprzedaż nabiał do miast. Rozwój sanatoriów i pensjonatów przed II wojna światowa przyczynił się do tego, że powstały foremki do porcjowania masła. Wyciskano za pomocą zdobionego ruchomego denka krążek masła "do jednorazowego użytku", o podobnej wadze, jak to się dzisiaj robi w samolotach czy kawiarniach. <br>Na Podhalu i Podbeskidziu przy zdobieniu oscypków z owczego sera posługiwano się formami złożonymi z dwóch części, którymi dekorowano uformowana w dłoniach bryłę sera. W zależności od wielkości stożka stosowano rożne obejmy. Ornamentowały one środek oscypka, tworząc pas rytmicznych karbów, złożonych z prostych elementów, równoległych do siebie bądź przecinających się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego