Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
z prawej strony obok noża, a łyżka do zupy może powędrować przed nakrycie. Sztućce do przekąsek są małe i wyraźnie różnią się od zwykłych, podobnie jak widelczyki deserowe różnią się od zwykłych widelców i bywają na ogół dwuzębne. Z lewej strony talerza w linii ukośnej stoi talerzyk deserowy, na którym kładzie się serwetkę, kryjącą chleb lub bułeczkę, obok leży mały nożyk do masła.
Talerzyki deserowe podawane są po skończeniu głównych dań i mogą się znajdować na stoliku pomocniczym. Jeżeli przewidziane są dwa desery, np. ser i po nim coś słodkiego, to potrzebne będą dwa rodzaje sztućców leżące przed nakryciem.
Ser kraje
z prawej strony obok noża, a łyżka do zupy może powędrować przed nakrycie. Sztućce do przekąsek są małe i wyraźnie różnią się od zwykłych, podobnie jak widelczyki deserowe różnią się od zwykłych widelców i bywają na ogół dwuzębne. Z lewej strony talerza w linii ukośnej stoi talerzyk deserowy, na którym kładzie się serwetkę, kryjącą chleb lub bułeczkę, obok leży mały nożyk do masła.<br>Talerzyki deserowe podawane są po skończeniu głównych dań i mogą się znajdować na stoliku pomocniczym. Jeżeli przewidziane są dwa desery, np. ser i po nim coś słodkiego, to potrzebne będą dwa rodzaje sztućców leżące przed nakryciem.<br>Ser kraje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego