Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Horyzonty Techniki
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1959
jeśli ją ogrzać?
A czekolady?
Domyślam się, że i Wy zapewne macie wiele wątpliwości w tej dziedzinie, wobec tego wykonamy bardzo proste, ale zarazem ciekawe doświadczenie. Wierzcie mi, najłatwiej zapamiętać to, co się samemu zrobiło i obejrzało.
Bierzemy czystą litrową butelkę i dopasowujemy do niej szczelny korek. Oczywiście najlepszy będzie korek gumowy Teraz w korku wiercimy otwór i osadzamy w nim cienką rurkę szklaną długości około 15 cm.
Otwory w korkach wiercimy przy pomocy cienkościennej metalowej rurki o zaostrzonych brzegach. Jeśli rurki takiej nie posiadamy, to możemy przepalić otwór w gumowym korku ogrzanym gwoździem. Pamiętajmy jednak, że guma jest bardzo elastyczna
jeśli ją ogrzać?<br>A czekolady?&lt;/intro&gt;<br>Domyślam się, że i Wy zapewne macie wiele wątpliwości w tej dziedzinie, wobec tego wykonamy bardzo proste, ale zarazem ciekawe doświadczenie. Wierzcie mi, najłatwiej zapamiętać to, co się samemu zrobiło i obejrzało.<br>Bierzemy czystą litrową butelkę i dopasowujemy do niej szczelny korek. Oczywiście najlepszy będzie korek gumowy Teraz w korku wiercimy otwór i osadzamy w nim cienką rurkę szklaną długości około 15 cm.<br>Otwory w korkach wiercimy przy pomocy cienkościennej metalowej rurki o zaostrzonych brzegach. Jeśli rurki takiej nie posiadamy, to możemy przepalić otwór w gumowym korku ogrzanym gwoździem. Pamiętajmy jednak, że guma jest bardzo elastyczna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego