Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
sos nabrał jasnozłotego koloru). Zgotować, odstawić.
Sos smakuje doskonale do serdelowej kiełbasy na gorąco, do kaszy gryczanej, lub do gotowanego ozora.

PRZEPIS DLA KASI
KOTLETY MIELONE
Jedna z łatwiejszych potraw mięsnych, zwłaszcza gdy możemy kupić gotowe mięso mielone cielęce lub wołowe z wieprzowym. To ostatnie jest zwykle zbyt tłuste i kotlety nie są wówczas smaczne. Z dobrego mięsa będą dobre kotlety. Nie znaczy to jednak, że na kotlety bierzemy polędwicę. Wybierając jednak mięso do zmielenia, trzeba uważać by nie było za tłuste, bez twardych ścięgien i błon, by pochodziło z młodych sztuk (mięso ma wówczas kolor jasnoczerwony, a tłuszcz - łój jasny
sos nabrał jasnozłotego koloru). Zgotować, odstawić.<br>Sos smakuje doskonale do serdelowej kiełbasy na gorąco, do kaszy gryczanej, lub do gotowanego ozora.&lt;/div&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;PRZEPIS DLA KASI&lt;/tit&gt;<br>&lt;tit1&gt;KOTLETY MIELONE&lt;/tit1&gt;<br>&lt;intro&gt;Jedna z łatwiejszych potraw mięsnych, zwłaszcza gdy możemy kupić gotowe mięso mielone cielęce lub wołowe z wieprzowym. To ostatnie jest zwykle zbyt tłuste i kotlety nie są wówczas smaczne. Z dobrego mięsa będą dobre kotlety. Nie znaczy to jednak, że na kotlety bierzemy polędwicę. Wybierając jednak mięso do zmielenia, trzeba uważać by nie było za tłuste, bez twardych ścięgien i błon, by pochodziło z młodych sztuk (mięso ma wówczas kolor jasnoczerwony, a tłuszcz - łój jasny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego