Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
w sposób jak najściślej izolujący wino od powietrza. Urządzenia służące temu celowo są tak inteligentne, że choć działają pod ciśnieniem, nie powodują spieniania się płynu. W dbałości o to, by żadne niepowołane bakterie nie dostały się do środka stosuje się też metodę butelkowania na ciepło. Podgrzewa się wówczas wino na krótko do 80 stopni Celsjusza, pasteryzuje, po czym, obniżywszy jego temperaturę do 50 stopni Celsjusza, rozlewa się do butelek tak, by korek niemal dotykał jego powierzchni. Przy ochładzaniu się powstaje tam przestrzeń izolacyjna, chroniąca wino przed utlenianiem się podczas jego leżakowania. Ta metoda najlepiej się sprawdza przy winach młodych.
Zamykanie wina
w sposób jak najściślej izolujący wino od powietrza. Urządzenia służące temu celowo są tak inteligentne, że choć działają pod ciśnieniem, nie powodują spieniania się płynu. W dbałości o to, by żadne niepowołane bakterie nie dostały się do środka stosuje się też metodę butelkowania na ciepło. Podgrzewa się wówczas wino na krótko do 80 stopni Celsjusza, pasteryzuje, po czym, obniżywszy jego temperaturę do 50 stopni Celsjusza, rozlewa się do butelek tak, by korek niemal dotykał jego powierzchni. Przy ochładzaniu się powstaje tam przestrzeń izolacyjna, chroniąca wino przed utlenianiem się podczas jego leżakowania. Ta metoda najlepiej się sprawdza przy winach młodych.<br>Zamykanie wina
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego