żeby się rozpuścił, a potem zgęstniał, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać lekko podgrzany miód, wcześniej przyrządzony karmel, przyprawę do piernik, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i rum, wyrobić ciasto, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąki kwadratowej formy, piec ok. 1 godz. w 190oC, przekroić w poprzek na pół, przełożyć powidłami, udekorować owocami kandyzowanymi, migdałem i białą polewą.<br>Tort makowo-serowy<br>Składniki:<br><gap><br>Mak zaparzyć, zemleć, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, manna, proszkiem do pieczeni, wymieszać, dodać rozpuszczone masło i pianę z białek, włożyć do tortownicy, piec