Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
s.m., a najniższą glukozynolanów - . Zawartość tłuszczu surowego wynosząca ok. 46% suchej masy nasion jest podobna jak w pozostałych odmianach.
Do związków o charakterze antyżywieniowym należą fityny, których zawartość określa się na około 2% w nasionach . Zlokalizowane są one w pobliżu ścian komórkowych, do których ściśle przylegają. Strukturę fityn tworzy kwas fitynowy występujący w nasionach w postaci kompleksów ze związkami mineralnymi lub białkami. Związek ten jest magazynem fosforu i kationów dwuwartościowych, z których roślina korzysta w wyniku uaktywnienia się enzymu fitazy. W przewodzie pokarmowym zwierząt monogastrycznych jest niedostateczna ilość tego enzymu, w związku z tym mają one ograniczoną możliwość wykorzystania pierwiastków
s.m., a najniższą glukozynolanów - &lt;gap&gt;. Zawartość tłuszczu surowego wynosząca ok. 46% suchej masy nasion jest podobna jak w pozostałych odmianach.<br>Do związków o charakterze antyżywieniowym należą fityny, których zawartość określa się na około 2% w nasionach &lt;gap&gt;. Zlokalizowane są one w pobliżu ścian komórkowych, do których ściśle przylegają. Strukturę fityn tworzy kwas fitynowy występujący w nasionach w postaci kompleksów ze związkami mineralnymi lub białkami. Związek ten jest magazynem fosforu i kationów dwuwartościowych, z których roślina korzysta w wyniku uaktywnienia się enzymu fitazy. W przewodzie pokarmowym zwierząt monogastrycznych jest niedostateczna ilość tego enzymu, w związku z tym mają one ograniczoną możliwość wykorzystania pierwiastków
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego