Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
uciążliwość uwalnianych gazów jest stosunkowo niewielka. W drugiej fazie składowania pojawia się niedobór tlenu, sprzyjający fermentacji kwasowej prowadzącej do produktów o nieprzyjemnym zapachu. W kolejnych fazach rozkład ma charakter beztlenowy. Początkowo zachodzi z udziałem bakterii denitryfikujących i desulfuryzujących (faza III), a następnie - głównie pod wpływem bakterii fermentacji metanowej, alkoholowej i kwasowej (faza IV). Produkty o najbardziej odrażającym zapachu powstają w fazie III: tiole, sulfidy, disulfidy, aminy. Progi węchowej wyczuwalności niektórych związków tej grupy zestawiono w tabeli 10.3.Jest oczywiste, że zapach produktów tlenowej degradacji związków organicznych(I i II faza składowania odpadów) jest mniej uciążliwy od zapachu produktów beztlenowej denitryfikacji
uciążliwość uwalnianych gazów jest stosunkowo niewielka. W drugiej fazie składowania pojawia się niedobór tlenu, sprzyjający fermentacji kwasowej prowadzącej do produktów o nieprzyjemnym zapachu. W kolejnych fazach rozkład ma charakter beztlenowy. Początkowo zachodzi z udziałem bakterii denitryfikujących i desulfuryzujących (faza III), a następnie - głównie pod wpływem bakterii fermentacji metanowej, alkoholowej i kwasowej (faza IV). Produkty o najbardziej odrażającym zapachu powstają w fazie III: tiole, sulfidy, disulfidy, aminy. Progi węchowej wyczuwalności niektórych związków tej grupy zestawiono w tabeli 10.3.Jest oczywiste, że zapach produktów tlenowej degradacji związków organicznych(I i II faza składowania odpadów) jest mniej uciążliwy od zapachu produktów beztlenowej denitryfikacji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego