Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
wodą i w okresach silnych mrozów zamarzają. W ten sposób tworzy się warstwowa struktura pokrywy lodowej, która może osiągać nawet kilka metrów miąższości. W jeziorach tatrzańskich np. grubość tak powstałego lodu miała prawie 3,6 m (Szaflarski 1956). W jeziorach o niewielkich głębokościach, lecz o podatności na występowanie znacznych grubości lodu, może nastąpić zamarzanie do dna. Przykładem takiego jeziora jest Jezioro Nezyderskie, którego wody często zamarzają całkowicie, w związku z czym nie nadaje się ono choćby do hodowli ryb.
Proces powstawania i zaniku pokrywy lodowej jest bardzo złożony. Największe jeziora zamarzają w ciągu dwóch do trzech miesięcy. Także proces destrukcji lodów
wodą i w okresach silnych mrozów zamarzają. W ten sposób tworzy się warstwowa struktura pokrywy lodowej, która może osiągać nawet kilka metrów miąższości. W jeziorach tatrzańskich np. grubość tak powstałego lodu miała prawie 3,6 m (Szaflarski 1956). W jeziorach o niewielkich głębokościach, lecz o podatności na występowanie znacznych grubości lodu, może nastąpić zamarzanie do dna. Przykładem takiego jeziora jest Jezioro Nezyderskie, którego wody często zamarzają całkowicie, w związku z czym nie nadaje się ono choćby do hodowli ryb.<br>Proces powstawania i zaniku pokrywy lodowej jest bardzo złożony. Największe jeziora zamarzają w ciągu dwóch do trzech miesięcy. Także proces destrukcji lodów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego