Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
wtedy produkty te określił jako zawierające "O" kalorii, a więc nie odżywiające. Przy przechodzeniu na odżywianie makrobiotyczne należy stopniowo zastępować produkty ze zbóż rafinowanych produktami ze zbóż kompletnych. Mąkę białą zastępujemy razową, białe pieczywo zastępujemy ciemnym. Jeżeli to możliwe - w miejsce ryżu białego wprowadzamy ryż kompletny.
3. Tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, słonina, śmietana i masło) zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i są głównym źródłem cholesterolu, którego nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Tłuszcze, które w czystej postaci są stosowane w tradycyjnej kuchni, występują również, choć w mniejszych ilościach, w innych produktach, na przykład w mleku, serach, jajkach, w mięsie, rybach, wędlinach, ciastach i wyrobach
wtedy produkty te określił jako zawierające "O" kalorii, a więc nie odżywiające. Przy przechodzeniu na odżywianie makrobiotyczne należy stopniowo zastępować produkty ze zbóż rafinowanych produktami ze zbóż kompletnych. Mąkę białą zastępujemy razową, białe pieczywo zastępujemy ciemnym. Jeżeli to możliwe - w miejsce ryżu białego wprowadzamy ryż kompletny.<br>3. Tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, słonina, śmietana i masło) zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i są głównym źródłem cholesterolu, którego nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Tłuszcze, które w czystej postaci są stosowane w tradycyjnej kuchni, występują również, choć w mniejszych ilościach, w innych produktach, na przykład w mleku, serach, jajkach, w mięsie, rybach, wędlinach, ciastach i wyrobach
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego