zabójczo działa SO<hi rend="lower">2</> na drobnoustroje, zwłaszcza na grzybki. Własność ta została wykorzystana do dezynfekcji pomieszczeń, sterylizacji beczek do wina i piwa, konserwowania przetworów owocowych itp.<br>I tak np. zebrane w pełni sezonu owoce myje się, rozgniata, po czym nasyca gazowym SO<hi rend="lower">2</>. Dzięki zabiciu bakterii fermentacyjnych owoce mogą być parę miesięcy magazynowane i przechowywane, a następnie dopiero w zimie przerabiane na różne przetwory. <page nr=114><br><tit1>O bieleniu za pomocą SO<hi rend="lower">2</></tit1><br>Wiedząc już, że SO<hi rend="lower">2</> jest gazem bezbarwnym, jego obecność w jakimś naczyniu stwierdzić możemy jedynie powonieniem lub też metodami pośrednimi. Oczywiście, z wąchaniem należy być bardzo ostrożnym, gdyż jak ostrzegaliśmy, gaz ten jest dla