Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 21
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
choć w rzeczywistości zjadamy jej jeszcze więcej - z chlebem, wędlinami, konserwami.

Jak ograniczyć spożycie sodu? Jeśli musisz dosalać potrawy, stosuj sól potasową. Spożywaj magnez i potas, które zmieniają wrażliwość naczyń na obkurczanie się. Potas zawierają banany, pomidory, szpinak.

Alkohol

Zaczęło się od francuskiego paradoksu: Francuzi dużo palą, jedzą tłusto, ale mają najniższą w Europie śmiertelność z powodu chorób serca. Uznano, że zawdzięczają to czerwonemu wytrawnemu winu, które chętnie piją. Uczeni rychło stwierdzili, że osoby, które raczą się okazjonalnym drinkiem, mają ryzyko choroby serca o 20 proc. niższe niż abstynenci, gdyż alkohol zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Sprawa jest wciąż delikatna, bo
choć w rzeczywistości zjadamy jej jeszcze więcej - z chlebem, wędlinami, konserwami.<br><br>Jak ograniczyć spożycie sodu? Jeśli musisz dosalać potrawy, stosuj sól potasową. Spożywaj magnez i potas, które zmieniają wrażliwość naczyń na obkurczanie się. Potas zawierają banany, pomidory, szpinak.<br><br>&lt;tit&gt;Alkohol &lt;/&gt;<br><br>Zaczęło się od francuskiego paradoksu: Francuzi dużo palą, jedzą tłusto, ale mają najniższą w Europie śmiertelność z powodu chorób serca. Uznano, że zawdzięczają to czerwonemu wytrawnemu winu, które chętnie piją. Uczeni rychło stwierdzili, że osoby, które raczą się okazjonalnym drinkiem, mają ryzyko choroby serca o 20 proc. niższe niż abstynenci, gdyż alkohol zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Sprawa jest wciąż delikatna, bo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego