Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
ok. 30 min w 200oC, polukrować.
Strucla z orzechami
Składniki:

Mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić przez gęste sito, zemleć 3 razy, przesmażyć n maśle z 15 dag cukru, miodem, przestudzić, orzechy włoskie zemleć, utrzeć z resztą cukru i jajkami, dodać posiekane orzechy laskowe i rum, wymieszać z nadzieniem makowym, z ciasta rozwałkować duży prostokąt, posmarować nadzieniem, pozostawiając czyste brzegi, zwinąć w roladę, spłaszczyć ręką, schłodzić, roladę przekroić wzdłuż n 3-4 części, ułożyć je dowolnie w formie (mak ułoży się nieregularnie jak na zdjęciu), piec 40-50 min w 190oC, posmarować lukrem, posypać orzechami.
Tort z morelami
Składniki:

Jajka
ok. 30 min w 200oC, polukrować.<br>Strucla z orzechami<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić przez gęste sito, zemleć 3 razy, przesmażyć n maśle z 15 dag cukru, miodem, przestudzić, orzechy włoskie zemleć, utrzeć z resztą cukru i jajkami, dodać posiekane orzechy laskowe i rum, wymieszać z nadzieniem makowym, z ciasta rozwałkować duży prostokąt, posmarować nadzieniem, pozostawiając czyste brzegi, zwinąć w roladę, spłaszczyć ręką, schłodzić, roladę przekroić wzdłuż n 3-4 części, ułożyć je dowolnie w formie (mak ułoży się nieregularnie jak na zdjęciu), piec 40-50 min w 190oC, posmarować lukrem, posypać orzechami.<br>Tort z morelami<br>Składniki:<br>&lt;gap&gt;<br>Jajka
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego