Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
już ugotowane. Tylko nieliczne sklepy prowadzą sprzedaż i przyjmują indywidualne zamówienia na żywe ostrygi, mule i inne małże. Oferta firm zajmujących się sprowadzaniem żywych owoców morza ciągle rośnie i będzie ich w naszych sklepach coraz więcej.
* Małże szybko się psują, dlatego kupując je, trzeba sprawdzić, czy są świeże. Muszle świeżych małży są szczelnie zamknięte, a otwierają się same w czasie gotowania. Te, które pozostaną zamknięte, trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia.
* Świeże mięso powinno być bez plam, jędrne i mieć przyjemny zapach morza.
* Świeże małże nie nadają się do dłuższego przechowywania, toteż powinno się kupować je niedługo przed spożyciem
już ugotowane. Tylko nieliczne sklepy prowadzą sprzedaż i przyjmują indywidualne zamówienia na żywe ostrygi, mule i inne małże. Oferta firm zajmujących się sprowadzaniem żywych owoców morza ciągle rośnie i będzie ich w naszych sklepach coraz więcej.<br>* Małże szybko się psują, dlatego kupując je, trzeba sprawdzić, czy są świeże. Muszle świeżych małży są szczelnie zamknięte, a otwierają się same w czasie gotowania. Te, które pozostaną zamknięte, trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia.<br>* Świeże mięso powinno być bez plam, jędrne i mieć przyjemny zapach morza.<br>* Świeże małże nie nadają się do dłuższego przechowywania, toteż powinno się kupować je niedługo przed spożyciem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego