Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Aura
Nr: 12
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1988
na drewnianej kadzi solankowej w komorze "August" (poziom II). Otóż wspomniana kadź solankowa stanowi zabytkowy fragment instalacji odwadniającej w północno-wschodniej części kopalni - wytwarza oryginalny zapach cynamonowo-waniliowy. Nie znane były dotąd przyczyny tego zjawiska.
Dopiero przeprowadzone przez nas badania mikrobiologiczne i biochemiczne wykazały, że wspomniany zapach jest właśnie produktem metabolizmu grzyba Aspergillus maladoratus Kwon, który, żyjąc na wspomnianej kadzi drewnianej w zespole z Aspergillus ochraceus i licznymi promieniowcami z rodzaju Streptomyces, wytwarza in vitro aldehyd-o-metoksycynamonowy - będący źródłem zapachu.
Wykazano także, że metabolity Aspergillus malodoratus mają cenne właściwości antybiotyczne - dzięki którym są silnymi inhibitorami rozwoju grzybów toksynotwórczych (m.in
na drewnianej kadzi solankowej w komorze "August" (poziom II). Otóż wspomniana kadź solankowa stanowi zabytkowy fragment instalacji odwadniającej w północno-wschodniej części kopalni - wytwarza oryginalny zapach cynamonowo-waniliowy. Nie znane były dotąd przyczyny tego zjawiska.<br> Dopiero przeprowadzone przez nas badania mikrobiologiczne i biochemiczne wykazały, że wspomniany zapach jest właśnie produktem metabolizmu grzyba &lt;hi&gt;Aspergillus maladoratus Kwon&lt;/&gt;, który, żyjąc na wspomnianej kadzi drewnianej w zespole z Aspergillus ochraceus i licznymi promieniowcami z rodzaju &lt;hi rend="italic"&gt;Streptomyces&lt;/&gt;, wytwarza &lt;hi&gt;in vitro&lt;/&gt; aldehyd-o-metoksycynamonowy - będący źródłem zapachu.<br> Wykazano także, że metabolity &lt;hi rend="italic"&gt;Aspergillus malodoratus&lt;/&gt; mają cenne właściwości antybiotyczne - dzięki którym są silnymi inhibitorami rozwoju grzybów toksynotwórczych (m.in
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego