minut</><br><br><tit>Pieczony łosoś z porem</><br><gap><br>Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, położyć na folii aluminiowej, posypać wiórkami masła, zawinąć w folię, piec około 20 minut w 190oC, pory oczyścić, opłukać, pokroić na krążki, wrzucić na 2 łyżki rozpuszczonego masła, poddusić, wlać wino, dusić, aż pory będą prawie miękkie, przyprawić solą i pieprzem, łososia podać z porami, posypać natką.<br><br><tit>Pomidorowa z grzankami</><br><gap><br>Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, zagotować, gotować 10 min, wrzucić pomidory wraz z sosem, zgotować, dodać kostkę rosołową i posiekane ząbki czosnku, gotować, aż ziemniaki będą miękkie, zupę zmiksować, przetrzeć przez