Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.<br>W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek na brązowo (obrane ząbki), dodać lyżkę bazylii, pomidory i gotować na wolnym ogniu około 20 min. pod koniec doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i resztą bazylii.<br>Ugotowany al dente makaron wrzucić do garnka z sosem i mieszając, chwilę podgrzewać. Przełożyć do ogrzanej wazy i natychmiast podawać.<br><gap><br><name type="prod">Orecchiette</> al salmone affumiciato<br><name type="prod">Orecchiette</> z wędzonym łososiem<br>40 dag <name type="prod">orecchiette</>,<br>15 dag wędzonego łososia, <br>3 łyżki oliwy, 2 strąki czerwonej papryki,<br>2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki śmietanki 22-30-proc., <br>pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, <br>łyżka posiekanej bazylii, sól