Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
wypłukać pod strumieniem zimnej wody, osączyć i osuszyć. Liście sałaty zanurzać w zalewie i układać na półmisku.
Kiełki, jabłko, winogrona i orzechy wymieszać z zalewą i ułożyć w sałacie.

CHAŁWA MARCHEWKOWA
4 marchewki (50 dag), 1,5 l mleka, 1 cytryna, 20 dag brązowego cukru, duża szczypta szafranu, 5 dag migdałów; do przybrania: 1 owoc kiwi
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Zagotować z mlekiem i pozostawić w odkrytym garnku na małym ogniu 30 min, aż marchew zmięknie. Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody. Cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Szafran, skórkę i cukier dodać
wypłukać pod strumieniem zimnej wody, osączyć i osuszyć. Liście sałaty zanurzać w zalewie i układać na półmisku.<br>Kiełki, jabłko, winogrona i orzechy wymieszać z zalewą i ułożyć w sałacie.<br><br>&lt;tit1&gt;CHAŁWA MARCHEWKOWA&lt;/tit1&gt;<br>4 marchewki (50 dag), 1,5 l mleka, 1 cytryna, 20 dag brązowego cukru, duża szczypta szafranu, 5 dag migdałów; do przybrania: 1 owoc kiwi<br>Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Zagotować z mlekiem i pozostawić w odkrytym garnku na małym ogniu 30 min, aż marchew zmięknie. Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody. Cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Szafran, skórkę i cukier dodać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego