Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
nić, zwaną bisiorem. Przegrzebki również przytwierdzają się do podłoża bisiorem, ale mogą także pływać.

Małże jadalne
Są wśród nich mniej znane odmiany o miękkich skorupach, takie jak amerykański solen, oraz bardziej popularne, z twardymi muszlami. Ich muszle są okrągłe, z jednej strony mają charakterystyczny wypukły wierzchołek, przy którym znajdują się mocne więzadła i zawiasy łączące połówki.
Niektóre małże jadalne znane są pod nazwami zoologicznymi, inne - handlowymi (małgiew piaskołaz, szołdra łuskowata, nazywana pinną, amerykańskie małże Venus mercenaria, francuskie palourdy i amandy). Mięso małży ma intensywny morski smak, ale bywa twarde. Sprzedaje się żywe małże w muszlach i samo mięso - małże wędzone, marynowane
nić, zwaną bisiorem. Przegrzebki również przytwierdzają się do podłoża bisiorem, ale mogą także pływać.<br><br>&lt;tit1&gt;Małże jadalne&lt;/tit1&gt;<br>Są wśród nich mniej znane odmiany o miękkich skorupach, takie jak amerykański solen, oraz bardziej popularne, z twardymi muszlami. Ich muszle są okrągłe, z jednej strony mają charakterystyczny wypukły wierzchołek, przy którym znajdują się mocne więzadła i zawiasy łączące połówki.<br>Niektóre małże jadalne znane są pod nazwami zoologicznymi, inne - handlowymi (małgiew piaskołaz, szołdra łuskowata, nazywana pinną, amerykańskie małże Venus mercenaria, francuskie palourdy i amandy). Mięso małży ma intensywny morski smak, ale bywa twarde. Sprzedaje się żywe małże w muszlach i samo mięso - małże wędzone, marynowane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego