Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
54).
8.7.Przetwórstwo ryb
8.7.1.Technologia przetwarzania
O znaczeniu przetwórstwa ryb w gospodarce żywnościowej świata świadczy fakt, że ilościowo połowy ryb zbliżone są do produkcji mięsa ze zwierząt lądowych. Pierwsze i drugie miejsce w połowach ryb zajmują Japonia i Rosja. W przerobie i spożyciu ryb dominują ryby mrożone, które stanowią prawie połowę ilości ryb odławianych.
Podstawowym zadaniem przetwórstwa ryb jest uzyskanie produktu o przedłużonej przydatności do spożycia. Można to osiągnąć metodami tradycyjnymi: przez suszenie, wędzenie i solenie. Metodą nową, ale skuteczną tylko na okres przejściowy, jest zamrażanie.
Po odłowieniu znaczna część ryb jest zabijana i przerabiana bezpośrednio na
54).<br>&lt;tit1&gt;8.7.Przetwórstwo ryb&lt;/&gt;<br>&lt;tit1&gt;8.7.1.Technologia przetwarzania&lt;/&gt;<br>O znaczeniu przetwórstwa ryb w gospodarce żywnościowej świata świadczy fakt, że ilościowo połowy ryb zbliżone są do produkcji mięsa ze zwierząt lądowych. Pierwsze i drugie miejsce w połowach ryb zajmują Japonia i Rosja. W przerobie i spożyciu ryb dominują ryby mrożone, które stanowią prawie połowę ilości ryb odławianych.<br>Podstawowym zadaniem przetwórstwa ryb jest uzyskanie produktu o przedłużonej przydatności do spożycia. Można to osiągnąć metodami tradycyjnymi: przez suszenie, wędzenie i solenie. Metodą nową, ale skuteczną tylko na okres przejściowy, jest zamrażanie.<br>Po odłowieniu znaczna część ryb jest zabijana i przerabiana bezpośrednio na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego