niebanalnym daniem jest<br><br><tit>ZUPA Z MULI</><br><br>1 puszka lub 1 słoik muli w sosie własnym, 4 cebule (30 dag), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki śmietanki 22-procentowej, 10 dag cieniutkiego makaronu, natka pietruszki, grubo zmielony biały pieprz, sól<br>Cebule obrać, przekroić na krzyż, a następnie w plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę i czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić, dodać mule razem z zalewą oraz wino, lekko podgotować, unikając intensywnego wrzenia. Zaprawić śmietanką, pieprzem i solą, posypać natką. Makaron ugotować w posolonej wodzie, osączyć, włożyć do wazy z zupą lub podać osobno