małej, wrzecionowatej, gruczołowej, wydzielającej soki trawienne, oraz dużej mięśniowej, służącej do rozcierania pokarmu, co jest szczególnie istotne u ziarnojadów. Pokarm prawie nie zatrzymuje się w części gruczołowej i dostaje się do mięśniowej, gdzie odbywa się obróbka mechaniczna i chemiczna.<br>Część gruczołowa żołądka (ryc. 75) jest wysłana pofałdowaną błoną śluzową pokrytą nabłonkiem jednowarstwowym walcowatym, którego komórki wydzielają 143<br><br> śluz. Nabłonek wpukla się w blaszkę właściwą błony śluzowej, wytwarzając małe gruczoły powierzchowne. W ścianie części gruczołowej występują ponadto gruczoły głębokie, których długość dochodzi do 2 mm, leżące w dobrze wykształconej tkance podśluzowej. Są to gruczoły złożone cewkowe, których ściana jest zbudowana z komórek